«Smart spesialisering» er en metode for næringsutvikling basert på regioners historiske styrker og allerede sterke kompetansemiljøer og bedrifter. Ideen er at sterke næringsaktører, FoU-aktører og offentlige bidragsytere, gjennom å samarbeide på tvers av klassiske sektorinndelinger og verdikjeder, kan utløse nye ideer og forretningsmuligheter.

Rudihagen AS har støttet fire energiselskaper og kunnskapsparken Skåppå i en forstudie som ledd i et langsiktig arbeid for næringsutvikling ved bruk av «Smart spesialisering» som metodikk.

I den aktuelle regionen, Gudbrandsdalen, er besøksnæringene, dvs. næringsliv som har stor del av omsetningen fra turister, besøkende og deltidsinnbyggere, samt bygg-/anleggssektoren, og tradisjonelt landbruk dominerende. Regionen har nasjonalt ledende kompetansemiljøer og bedrifter på alle disse områdene.

Gjennomførte analyser viser hvordan samspillet mellom disse sektorene allerede er i dag, og ikke minst hvilke muligheter som ligger på tvers av sektorene i et grønt og bærekraftig utviklingsperspektiv.

Rudihagen AS er bedt om å delta i videre arbeid i prosjektet fra høsten 2019.